Logopedska procjena i dijagnostika

Logopedska procjena je prikupljanje valjanih i pouzdanih podataka, njihovo objedinjavanje i tumačenje, dok je logopedska dijagnostika klinička odluka o prisutnosti/odsutnosti poremećaja i dodjela dijagnoze.

Logopedska procjena traje 60-120 minuta te najčešće započinje intervjuom s roditeljima prilikom kojega logoped uzima anamnestičke podatke o djetetu (informacije o trudnoći, porodu, ranom razvoju te informacije o govorno-jezičnim poremećajima u obitelji). Potom slijedi individualna provedba procjene te naposljetku, prenošenje informacija o rezultatima procjene roditeljima uz savjetovanje o eventualnom uključivanju u logopedsku terapiju.

Procjena može uključivati intervju, tiskane upitnike, standardizirane testove te promatranje. Standardizirani testovi koji se koriste su:

Nove Reynell razvojne jezične ljestvice (NRDLS-HR) – ljestvice za otkrivanje jezičnog poremećaja kod djece od rane dobi. Primjenjuju se za dob od 2 godine do 7 godina i 5 mjeseci te pružaju važne dijagnostičke informacije o dječjem jeziku i to na planu proizvodnje i razumijevanja.

Test razumijevanja gramatike – druga verzija (TROG-2:HR) – receptivni je jezični test kojim se procjenjuje razumijevanje hrvatske gramatike s obzirom na fleksiju, funkcionalne riječi i redoslijed riječi.

Peabody slikovni test rječnika – PPVT-III-HR – test širokog raspona koji služi kao mjera receptivnog (slušnog) poznavanja rječnika.

Test za procjenjivanje predvještina čitanja i pisanja – predČiP – PredČiP testom procjenjuje se djetetova jezična spremnost za ovladavanje početnim školskim vještinama, osobito čitanjem i pisanjem, kao ključnim čimbenicima uspjeha u obrazovanju.

 

Ljeto u Logovježbaonici

Dragi roditelji, budući da jezično - govorne teškoće nažalost ne uzimaju godišnji odmor preko ljeta, a ljetni je period vrijeme kada je vaše dijete rasterećeno od većine uobičajenih školskih i drugih obveza, u Logovježbaonici to vidimo kao idealnu priliku za pojačani rad na jezično - govornom razvoju vašeg djeteta.

Možda je to još samo ono "R" koje treba do kraja "izbrusiti", možda je u pitanju školarac koji tijekom školske godine ima izazove s čitanjem i pisanjem, možda se radi o budućem školarcu kojemu će rad na predvještinama čitanja i pisanja pomoći da pun samopouzdanja u rujnu sjedne u školske klupe, ili je jednostavno riječ o listi čekanja na kojoj se dijete nalazi, a koja se nikuda ne pomiče...

Da, da, znamo da i vama i djeci treba odmora i da su planovi za savršeni ljetni odmor u punom jeku. Baš zato smo ovog ljeta odlučili doskočiti prekidima u terapiji koji usporavaju napredak, a ponekad nas i u potpunosti vraćaju na početak! Iz tog vam razloga tijekom srpnja i kolovoza nudimo mogućnost uključivanja u ciklus intenzivne logopedske terapije u trajanju od 2 tjedna (ukupno 8 termina) po akcijskoj cijeni od 200 eura! Dovoljno brzo da ne propustite svu zabavu na moru, a dovoljno efikasno da od jeseni samo nastavimo gdje smo stali, bez nazadovanja u terapiji!

* ponuda vrijedi za sve postojeće, kao i nove klijente

* svi klijenti koji se uključe u ciklus ljetnih terapija, a odluče se i za nastavak logopedskih vježbi od jeseni, imat će prednost pri dobivanju i odabiru jesenskih termina

tel: 099 2098 333
email: logovjezbaonica@logovjezbaonica.hr
kontakt forma: https://www.logovjezbaonica.hr/kontakt/

This will close in 0 seconds